04-10-2018
“Een dier in het onderwijs werkt verbindend en geeft zelfvertrouwen”
Directeur Robert en leerlingen Tess en Eva over dieren in het onderwijs
Het is vandaag dierendag. Een aantal van onze PCBO-scholen heeft ook dieren op school. Directeur Robert van Montessorischolen Passe-Partout Centrum en Kerschoten neemt regelmatig zijn hond mee naar school. Ook hebben veel klassen van Passe-Partout een klassendier waar de kinderen gezamenlijk zorg voor dragen. Denk hierbij aan een hond, cavia’s, een konijn, baardagame, halsbandleguaan of gerbils. Robert en leerlingen Eva en Tess vertellen enthousiast wat een dier in de klas doet.
One of the guys
“Het dier is echt onderdeel van de groep. Zo gaat onze baardagame op een zomerse dag lekker mee naar buiten de zon in. Het dier is in de klas als er lessen zijn en gaat in de vakantie vaak met een van de kinderen mee naar huis”, vertelt Robert. Het verzorgen van het klassendier is dan ook een van de taken waar een leerling verantwoordelijk voor is, iets waar Tess erg enthousiast over is: “Het leren verzorgen van het klassendier is echt leuk.” Uiteraard wordt er rekening gehouden met eventuele allergieën van kinderen en gaat het dier, wanneer nodig, aan het einde van de dag met de juf of meester mee naar huis.
Dier zorgt voor contact en openheid
Het idee achter een klassendier is dat kinderen gezamenlijk zorg leren dragen voor hun omgeving. “Kinderen leren op een aantrekkelijke manier zich verantwoordelijk te voelen voor iets of iemand anders”, zegt Robert. Eva vult dat direct aan: “Je ontdekt ook of je goed met dieren om kan gaan.” Robert weer: “De positieve emoties die het dier te weeg brengt, hebben een effect op de sfeer in de groep. Bijvoorbeeld de onvoorwaardelijke blijheid van een hond in de klas, de aanhankelijkheid, affectie en toegankelijkheid van een dier vergroot bij kinderen het zelfvertrouwen.”
Dat het dier ‘zonder oordeel’ is, ziet Robert goed terug: “Wat je merkt is dat wat stillere kinderen opener kunnen worden. In het bijzijn van een dier ontdooien ze, voelen ze zich op hun gemak, wat weer leidt tot gemakkelijker contact met andere kinderen en het aangaan van relaties. Bij wat beweeglijke kinderen heeft een dier juist een rustgevend effect. Een enthousiaste hond kan in bepaalde mate druk gedrag neutraliseren. Samen de hond uitlaten kan leiden tot ontspanning.” Dit kan het kind weer helpen bij zijn concentratie die nodig is voor zijn ontwikkeling bijvoorbeeld.
Sociale verbinding: samen zorgen
Robert ziet dat kinderen helemaal kunnen opgaan in het contact met een dier: “Ze merken dat een dier dichtbij ze staat, maar dat het toch ook anders is dan zij. Het vergoot hun zelfbewustzijn.” Daarnaast brengt een dier sociale verbinding in de klas teweeg. “Samen voor een dier zorgen is superleuk. Zo snijden ze ‘s morgens gezamenlijk de worteltjes voor de cavia’s bijvoorbeeld. Of laten ze de hond samen uit of verschonen ze samen het hok. Allemaal taken die verbindend werken”, zegt Robert. Eva en Tess herkennen dat helemaal: “Zeker als je thuis geen dier hebt is het heel leuk om een dier in de klas te hebben.”

