10-01-2019
Welkom in de ICT-toekomst van het onderwijs: I-Space
ICT-lab in ontwikkeling om ICT en onderwijs te zien en te ervaren
Wie weet heb je er al iets van gezien of van gehoord: op PCBO Koningin Julianaschool werken we hard aan de ontwikkeling van een I-Space, een soort ICT-lab waar je als leerling en leerkracht alle (nieuwe) snufjes op gebied van onderwijs en ICT kunt leren, zien en ervaren. Danny Bergman, hoofd ICT bij PCBO Apeldoorn en Bas Moes, wijk ICT’er die verbonden is aan een aantal PCBO-scholen, vertellen meer.
I-Space: ervaren en leren
Alle PCBO-scholen werken aan een eigen ICT-plan om hun onderwijs te versterken. Danny: “om een goed ICT-plan te kunnen maken, moet je wel weten wat er allemaal beschikbaar is op gebied van ICT in het onderwijs. Welke programma’s zijn er? Via welke apparaten, denk aan Chrome-book, Ipad en Windows, kun je deze programma’s bedienen? Hoe kan je deze programma’s inzetten in je onderwijs? De ontwikkeling van deze nieuwe I-Space geeft je als leerkracht letterlijk de ruimte om deze apparaten en programma’s op een laagdrempelige manier te zien, te ervaren en er over te leren. De apparaten en programma’s die we in I-Space bieden kun je meenemen naar je school om in de praktijk te testen of het echt bij je past.” Zo hoef je als school niet gelijk geld uit te geven aan een middel dat uiteindelijk toch niet bij je blijkt te passen.
Trainen en werkdruk verlagen
Naast dat er een ruimte is voor leerkrachten, is er ook een ruimte voor leerlingen. Bas: “leerlingen kunnen hier bijvoorbeeld kennis maken met programmeren via robotjes, computers of andere apparaten of met hun klas of projectgroepje aan een ICT-gerelateerde opdracht werken.” De ruimte voor leerkrachten is bijzonder geschikt voor het volgen van interactieve trainingen. Bas: “je kunt kennis maken met Prowise, Snappet,
Gynzy of programma’s als Sharepoint bijvoorbeeld. Alle trainingen zijn erop gericht dat leerkrachten gemakkelijker met ICT omgaan, iets vinden wat bij hen past en wat hen ook daadwerkelijk helpt in het geven van onderwijs. Ze ervaren zelf de voor- en nadelen van elke ICT-toepassing.” Zo kan ICT daadwerkelijk bijdragen aan het verlagen van de werkdruk en het onderwijs meer laten aansluiten bij de dagelijkse, digitale leefwereld van kinderen.
Opening in februari
PCBO Koningin Julianaschool had al langer de wens en de ruimte een ICT-lab in te richten zodat zij zelf tegemoet kon komen aan hun ICT-behoefte. Daarom zijn de twee plannen, die van de school en van PCBO Apeldoorn overkoepelend, samengevoegd in dit ICT-lab. De ruimte is en wordt helemaal ‘toekomst minded’ ingericht. Je ziet robots aan de muur en ook het moderne meubilair zorgt ervoor dat je je echt in de toekomst
begeeft. De ruimte is nog in ontwikkeling.
In februari volgt een officiële opening van de I-Space. Daarna is de ruimte beschikbaar voor ieder die in het kader van ICT en onderwijs meer wil leren, zien en ervaren. Wanneer en hoe dit in z’n werk gaat? Houd onze website en social media in de gaten.
Nu al meer weten? Zoek dan contact met de wijk ICT’ers van PCBO Apeldoorn via wijk-ict@pcboapeldoorn.nl.


