Veel scholen zijn kwetsbaar als er geen leerkracht is. Voor een deel is dit besloten in de wijze waarop we het onderwijs georganiseerd hebben. Met een aanhoudend tekort op de arbeidsmarkt, zullen we moeten nadenken over organisatievormen die ons minder kwetsbaar maken en hiermee (waar mogelijk) de continuïteit van onderwijs waarborgen.
Freek: “We willen dit doen vanuit de visie dat het ook beter wordt. Met onze scholen focussen wij ons op het ‘teambased learning model’ waarbij aandacht is voor anders organiseren, maar ook voor het werkplezier van leerkrachten. Het kiezen van vormen van teamsamenwerking, waarbij niet meer één leerkracht verantwoordelijk is voor een groep leerlingen, maar er een teamverantwoordelijkheid van een groep professionals is voor een substantiële groep leerlingen, zien wij als de meest kansrijke vernieuwing voor ons onderwijs. Een nieuwe vorm van onderwijs vormgeven waarbij samen werken en leren van elkaar met als gevolg verbetering van de onderwijsresultaten voorop staat.”
Kitty: “We spreken hierbij af dat een bevoegde leerkracht verantwoordelijk blijft voor het aanleren van basisvaardigheden. Het is belangrijk om per school te kijken waar en wanneer we het essentieel vinden dat er een bevoegde leerkracht voor de klas staat. Door bijvoorbeeld te variëren met groepsgrootte, groepssamenstellingen en de inzet van leraren en ondersteuners kunnen we meer ruimte creëren voor de vormgeving van ons onderwijs. Inzetten van een expert op andere vlakken kan bijvoorbeeld de druk bij leerkrachten weghalen, bijvoorbeeld wetenschap & techniek, wereldoriëntatie of handvaardigheid. De oplossingen en experimenten die scholen starten, worden geëvalueerd en gedeeld. Omdat de context van onze scholen verschilt en onze scholen verschillen, vragen we onze scholen een aanpak te kiezen die aansluit bij hun populatie, onderwijsconcept en bij hun team. We nemen daar ook het aantal lesuren onder de loep.”
Freek: “Ondertussen blijven we ons inzetten om een topwerkgever te zijn. Door elkaar te kennen en te zien en door ruimte en vertrouwen te geven. En ook door goede faciliteiten te bieden, door te blijven inzetten op loopbaanmogelijkheden, duurzame inzetbaarheid en gebruik te maken van aanwezig talent. Uitgangspunt hierbij is dat we medewerkers verbinden aan PCBO Apeldoorn en hen samen met alle scholen en het bestuursbureau een omgeving te bieden waar ze zich blijvend kunnen ontwikkelen. Ook dagen we hen uit om meer werken te onderzoeken en loopbaanstappen te zetten. Tot slot willen we de stappen die de laatste jaren gezet zijn om een lerende organisatie te zijn, nadrukkelijk verder uitwerken. We hebben hard gewerkt aan een professionele cultuur, het voeren van een professionele dialoog en het samen willen verbeteren. Horizontaal verantwoorden hoort daar ook bij. We zetten dit door en geloven dat dit het werk boeiender maakt en het onderwijs beter.”
Kitty: “Steeds vaker stuiten we op de grenzen van wet- en regelgeving. Binnen onze cultuur en ambitie past het dat we eerst goed kijken naar wat nodig is en daarnaar proberen te handelen. We houden oog voor het aantrekkelijk houden van ons vak.”
Bekijk onze andere strategische uitdagingen