Menu

Passend onderwijs

BPR 2338

Passend onderwijs

Passend onderwijs betekent dat alle kinderen een plek krijgen op een school die bij ze past. Ook als zij extra ondersteuning nodig hebben. Zoveel mogelijk kinderen gaan dan ook naar een reguliere basisschool. Alleen wanneer het écht nodig is, gaat een kind naar speciaal (basis)onderwijs. Alle scholen hebben zorgplicht. Meld je jouw kind aan op een PCBO-school, dan kijken wij of je kind past op onze school, eventueel met extra ondersteuning vanuit onze intern begeleider of een gedragswetenschapper. Het kan ook zijn dat een andere school in het regulier of speciaal (basis)onderwijs beter past. In een persoonlijk gesprek bekijken we de mogelijkheden waarbij eventueel ook andere gegevens en informatie van vorige scholen of opvang van belang kunnen zijn.

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/passend-onderwijs

Basisondersteuning; wat we áltijd bieden

De meeste kinderen gaan naar de basisschool en kunnen de lessen op school goed volgen. Soms heeft een kind extra hulp nodig om goed te kunnen leren of zich te ontwikkelen. Die extra hulp kunnen we als basisschool vaak prima bieden. Die extra hulp noemen we basisondersteuning. Basisondersteuning kan zijn extra uitleg (in een klein groepje bijvoorbeeld), meer tijd om te oefenen, een aangepaste opdracht of hulp van een specialist zoals bijvoorbeeld een specialist uit ons eigen team of bijvoorbeeld een logopedist die aan onze school verbonden is. In Apeldoorn geven alle basisscholen basisondersteuning. 

Bij het geven van ondersteuning houden we rekening met de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van individuele leerlingen én met wat binnen onze school haalbaar is. Voor alle begeleiding en ondersteuning, die wij bieden, gebruiken we een stappenplan. Dit stappenplan ziet eruit als een piramide en toont vijf niveaus van ondersteuning. 

5 niveaus van ondersteuning

Ons stappenplan voor ondersteuning toont vijf niveaus van ondersteuning. Hoe hoger in de piramide hoe meer ondersteuning en overleg er nodig is. Alle vijf vormen van hulp en ondersteuning samen noemen we de zorgstructuur. Alle basisscholen in Apeldoorn werken met deze zorgstructuur. Zo zorgen we samen voor passend onderwijs.  

 

KWS 3 (akkoord)

Samenwerkingsverband Apeldoorn PO (SWV)

Bij het inzetten van ondersteuning, werken we samen met het Samenwerkingsverband. Alle basisscholen in Apeldoorn zijn aangesloten bij het Samenwerkingsverband PO Apeldoorn (SWV). 

Samen met het SWV werken we met het stappenplan met 5 niveaus van ondersteuning om tot passende ondersteuning te komen voor de kinderen die dat nodig hebben. Soms is er ondanks veel ondersteuning toch nog meer voor een kind nodig. Het SWV helpt jullie en ons daarbij. Aan de hand van het ondersteuningsaanbod van de scholen beoordeelt het Samenwerkingsverband of het ondersteuningsaanbod in de regio voldoende en passend is. 

Voor meer uitleg over het over passend onderwijs en de rol van het samenwerkingsverband verwijzen we naar de website van het samenwerkingsverband

www.swvapeldoornpo.nl

KWS 4 (akkoord)

Hoogbegaafdheid

Ook als het kind meer- of hoogbegaafd is krijgt ieder kind de aandacht, begeleiding en ondersteuning die past bij zijn of haar onderwijsbehoefte. Daarvoor ontwikkelden we het PCBO Plusprogramma dat bestaat uit drie pijlers: 

  1. Ondersteuning op onze school
  2. De bovenschoolse plusklassen
  3. Plusbegeleiding en Kenniscentrum PCBO Apeldoorn

Lees hier meer over hoogbegaafdheid en onze 3 pijlers

Ondersteuningsaanbod

In de schoolgids van elke school staat welk aanbod er is voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben en welke specialisten er op school werken.