PCBO Apeldoorn wil onderwijs bereikbaar maken voor alle kinderen in Apeldoorn en omgeving. Onze scholen zijn daarom het middelpunt van onze organisatie. In onderstaand organogram zie je dit terug. De scholen worden ondersteund door het bestuursbureau, met daarom heen een schil van de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR), het College van Bestuur en de Raad van Toezicht.
Klik op de disciplines voor meer informatie.
Raad van toezicht
Raad van toezicht
De Raad van Toezicht adviseert, ondersteunt en ziet toe op het zo goed mogelijk presteren en functioneren van de gehele organisatie, het College van Bestuur en onze scholen. De onderwerpen waar de Raad van Toezicht zich mee bezighoudt zijn onder andere werkgeverschap, financiële verantwoording (jaarverslag/jaarrekening), beleid en andere zaken die in de statuten zijn vastgelegd. Ook overlegt de Raad van Toezicht met de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad. Meer informatie over de Raad van Toezicht vind je onder dit organogram.
College van Bestuur
College van Bestuur
Ons College van Bestuur bestaat uit twee leden; Kitty ten Napel en Freek Rebel. Zij vertegenwoordigen onze organisatie zowel intern als extern. Het College van Bestuur formuleert het strategisch meerjarenbeleid van PCBO Apeldoorn. Dit doen zij in samenwerking met schooldirecteuren, stafmedewerkers, Raad van Toezicht, de medezeggenschap en andere betrokkenen zoals ouders en leerlingen. Het College van Bestuur geeft leiding aan het bestuursbureau en de schooldirecteuren en is daarmee eindverantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ook werkt zij intensief samen met het landelijke en regionale onderwijsveld en de gemeentelijke politiek.
Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)
Wij vinden het belangrijk dat ouders en medewerkers meepraten in onze organisatie. Dat is formeel georganiseerd in de medezeggenschap. Iedere school heeft een Medezeggenschapsraad (MR) en PCBO Apeldoorn heeft een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR). Wil je meer weten over de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad?Klik dan hier.
Financiën en Control
Financiën en Control
De afdeling Financiën en Control beheert financiële processen, bewaakt budgetten en analyseert financiële gegevens binnen PCBO Apeldoorn. De afdeling is verantwoordelijk voor de volledige financiële administratie en rapporteert over de financiële prestaties, zorgt voor naleving van wet- en regelgeving en ondersteunt strategische besluitvorming.
Inkoop en contractmanagement
Inkoop en contractmanagement
De afdeling Inkoop en contractmanagement zorgt voor een verantwoorde besteding van overheidsgeld. Duurzaamheid, kwalitatief en voordelig inkopen staat hierbij voorop.
Human Resource Management
Human Resource Management
De afdeling HR zet zich in om topwerkgeverschap van PCBO Apeldoorn vorm te geven. De afdeling zorgt voor voor goede HR-faciliteiten zoals loopbaanmogelijkheden en opleidingen, duurzame inzetbaarheid en talentmanagement. De afdeling is betrokken bij het aantrekken, boeien en binden van medewerkers en ondersteunen de scholen bij de ontwikkeling van alle collega’s en teams.
Facilitair en huisvesting
Facilitair en huisvesting
De afdeling Facilitair en huisvesting is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gebouwen, terreinen en installaties van de gehele organisatie. De afdeling voert taken uit zoals het plannen en uitvoeren van nieuwbouwplannen, verbouwingen, renovaties en reparaties, het regelen van de schoonmaak, het opstellen en bewaken van het huisvestingsbudget en het adviseren van het management over huisvestingsvraagstukken.
Marketing & Communicatie
Marketing & Communicatie
De afdeling Marketing & Communicatie is verantwoordelijk voor het merk "PCBO Apeldoorn". De afdeling zorgt hierbij voor de juiste communicatiestrategie, zowel voor intern als extern. De afdeling is (mede) verantwoordelijk voor de positionering, arbeidsmarkt-communicatie en woordvoering richting pers. Daarnaast ondersteunt deze afdeling de schoolleiders met betrekking tot marketing, PR, of communicatievraagstukken.
Onderwijskwaliteit en Kinderopvang
Onderwijskwaliteit en Kinderopvang
Wij staan voor scholen waarbinnen kinderen van 0 tot 13 jaar zich veilig voelen en veel mogen leren. Kinderen krijgen aanbod en les, passend bij hun ontwikkeling en onderwijsbehoefte. De afdeling Onderwijskwaliteit en Kinderopvang verbindt, ondersteunt en adviseert schoolteams en het bestuursbureau bij het creëren van een kwaliteitscultuur om dit te realiseren.
ICT
ICT
De afdeling ICT zorgt ervoor dat binnen PCBO Apeldoorn de juiste software, op de juiste plek en op de juiste manier gebruikt wordt. De afdeling zorgt voor een veilige werkomgeving waarin informatie en privacy beschermd zijn. Daarnaast adviseert deze afdeling zowel kinderen als leerkrachten hoe om te gaan met nieuwe technieken en ontwikkelingen, vanuit het eigen ICT-lab: iSpace.
PCBO scholen
PCBO scholen
Schooldirecteuren geven leiding aan de scholen. Soms samen met een locatieleider. De directeur maakt samen met het team het schoolplan voor de komende vier jaar. Dit schoolplan is afgeleid van het Strategisch Meerjarenbeleidsplan van PCBO Apeldoorn en wordt goedgekeurd door de Medezeggenschapsraad (met daarin ouders en medewerkers) van de school.
Raad van Toezicht
Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht is een orgaan binnen de onderwijsstichting die toezicht houdt op het College van Bestuur (CvB). Zij kijkt mee met het werk van het CvB en adviseert en ondersteunt hen. De RvT kijkt naar de resultaten die het CvB levert, controleert of de wetten en regels worden nageleefd en houdt toezicht op integriteit van het bestuur. Daarnaast heeft de RvT een aantal wettelijke taken waaronder het goedkeuren van de begroting, jaarverslag en strategisch meerjarenplan maar ook controleren of onderwijsgeld op de juiste manier wordt aangevraagd en besteed. Ook overlegt de Raad van Toezicht met de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad. De Raad van Toezicht werkt met drie commissies. Een audit-, remuneratie en onderwijskwaliteitscommissie.
Voorzitter: De heer G. (Gert) Boeve, voorzitter van Horus, de Nederlandse Branchevereniging voor Wettelijk vertegenwoordigers, organisatieadviseur bij WagenaarHoes.
Lid: Mevrouw M. (Monique) Stam, directeur Dienst Bestuurszaken en Informatiemanagement en Secretaris College van Bestuur bij Hogeschool Saxion.
Lid: De heer R. (René) van der Pot, CFO bij HPI-Group.
Lid: De heer drs. T.J. (Thijs Jan) van der Leij, rector bestuurder van het KWC Culemborg.
Lid: Mevrouw P. (Pauline) Satter, lid College van Bestuur Christelijke Onderwijsgroep Vallei en Gelderland-Midden.
College van Bestuur
Ons College van Bestuur bestaat uit twee leden; Freek Rebel en Kitty ten Napel. Zij vertegenwoordigen onze organisatie zowel intern als extern. Het College van Bestuur formuleert het strategisch meerjarenbeleid van PCBO Apeldoorn. Dit doen zij in samenwerking met schooldirecteuren, stafmedewerkers, Raad van Toezicht, de medezeggenschap en andere betrokkenen zoals ouders en leerlingen. Het College van Bestuur geeft leiding aan het bestuursbureau en de schooldirecteuren en is daarmee eindverantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ook werkt zij intensief samen met het landelijke en regionale onderwijsveld en de gemeentelijke politiek.
Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)
Wij vinden het belangrijk dat ouders en medewerkers meepraten en meedenken in onze organisatie. Dat is formeel georganiseerd in de medezeggenschap. Iedere school heeft een Medezeggenschapsraad (MR) en PCBO Apeldoorn heeft een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR).
De GMR (Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad) is dé plek om invloed uit te oefenen op het beleid van PCBO Apeldoorn en onze 25 scholen. In de GMR zijn zeven personeelsleden en zeven ouders/verzorgers vertegenwoordigd. Samen vormen zij een belangrijke gesprekspartner voor het College van Bestuur.